Muzeul Național de Artă al României anunță deschiderea expoziției 24 de argumente

Institutul Prezentului și Muzeul Național de Artă al României anunță deschiderea expoziției 24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971Expoziția va fi găzduită în aripa Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României, cu acces din Calea Victoriei 49–53, și va fi deschisă publicului până pe 2 februarie 2020, putând fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00–18:00.

Expoziția include 115 lucrări ale unor nume reper din artele românești în perioada 1969-1971, precum și zeci de documente de arhivă (programe, afișe, fotografii) care arată anvergura internațională a scenei culturale românești la acel moment. În expoziția 24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971 vor fi expuse lucrări de Horia Bernea, Ion Bitzan, Liviu Ciulei, Radu Dragomirescu, Șerban Epure, Pavel Ilie, Ritzi Jacobi, Peter Jacobi, Ovidiu Maitec, Paul Neagu, Miriam Răducanu, Diet Sayler, Radu Stoica, Vladimir Șetran și ale Grupului Sigma.

“Prin expoziția 24 de argumente, Institutul Prezentului revizitează o perioadă din istoria artei vizuale și performative românești, din anii 1960 și 1970. Este un demers  curajos, deoarece vorbim de o expoziție care recuperează pentru publicul românesc o serie de aspecte uitate sau mai puțin cunoscute din istoria artei recente, în mod special pentru noile generații. Punctul de plecare l-a constituit cercetarea pe care am realizat-o în arhivele galeriei Richard Demarco, din Edinburgh, unde am parcurs materiale ce reconstituie aspecte relevante ale prezenței unor artiști români în evenimente importante din Marea Britanie. Am articulat aceste descoperiri într-o expoziție care să restituie publicului o verigă necesară pentru a înțelege fenomenul artistic contemporan din România”, spune Alina Șerban, istoric de artă și curator la Institutul Prezentului.

Galeria Richard Demarco din Edinburgh a organizat în anul 1967 prima expoziție dedicată artei din regiunea Europei de Est, materializând interesul promotorului de artă scoțian Richard Demarco pentru stabilirea unui dialog cu toate scenele artistice europene, inclusiv cele din blocul socialist. Profitând de relativa deschidere politică a acelor ani, Richard Demarco întreprinde prima sa vizită în România în septembrie 1968, descoperind experiențele neo-avangardei artistice românești. O primă expoziție românească a fost 4 artiști români (Ion Bitzan, Ritzi Jacobi, Peter Jacobi, Paul Neagu) adusă la Edinburgh în 1969 la Galeria Demarco, de la Bauzentrum Hamburg. Apoi, în cadrul Festivalului de la Edinburgh din 1971, Richard Demarco a mijlocit organizarea expoziției Romanian Art Today, care includea, pe lângă plastică, și evenimente cu cele mai noi explorări în teatrul, poezia și dansul contemporan românesc.

Întâlnirea dintre arta românească și Galeria Richard Demarco a fost scurtă, dar intensă. Cercetarea arhivelor galeriei ne-a permis o analiză mai amplă a fenomenului artistic românesc, a căutărilor, intereselor și de posibilităților apărute în plan instituțional în acei ani, ca urmare a schimbărilor de direcție în politica externă a României. Am descoperit aici elemente dintr-o micro-istorie care surprinde schimbările de paradigmă și tendințele din artele românești de după 1965, care schițează raporturile dezvoltate în plan local între noile practici artistice și arta socialistă (oficială) a vremii. Nu în ultimul rând, reperele acestui schimb cultural ne ajută să înțelegem mai bine cum se poziționa arta românească din acei ani în comparație cu manifestări similare în plan regional și internațional”, spune Alina Șerban.

Titlul expoziției se inspiră din titlul poemului 24 de argumente (1984), semnat de Paul Neagu, un artist reprezentativ pentru perioada vizată și bine cunoscut atât în Marea Britanie, unde a emigrat în 1970, cât și la nivel internațional. Vizitatorul descoperă o ilustrare a experiențelor artistice ale acelor ani, cu referiri la contextul instituțional al vremii și la cel individual, la condițiile locale și dialogurile globale, pornind de la o serie de lucrări concepute în această perioadă de artiștii prezentați în expoziție.

Expoziția 24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971 oferă vizitatorului posibilitatea de a descoperi traiectoriile individuale ale artiștilor, de a urmări diversitatea de medii abordate și de a înțelege semnificațiile acestui moment în istoria artei locale.

Dincolo de varietatea mediilor, a tradițiilor și a reperelor care au modelat arta acestor personalități, a conexiunilor incidentale care s-au produs ca urmare a vizitei lui Demarco în România, expoziția de față nu se oprește asupra legăturilor și traseelor biografice, ci mai degrabă cercetează existența unui spirit comun care a definit această generație de artiști”, spune Ștefania Ferchedău.

EVENIMENTE ASOCIATE
24 de argumente include și o serie de evenimente asociate, printre aceste numărându-se o reinterpretare a piesei Geneză, a coregrafei Miriam Răducanu, realizată de artista Mădălina Dan special pentru expoziție. Piesa a făcut parte din programul Nocturne prin care s-a făcut cunoscută Miriam Răducanu la finalul anilor 1960, fiind prezentată în cadrul expoziției Romanian Art Today de la Edinburgh, în 1971, pe muzică de Anatol Vieru.

Seria de evenimente asociate expoziției 24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971 include, de asemenea, conferința  Despre facerea și trecerile lumii, în conexiune cu performance-ul Geneză, va fi susținută de Ioana Popescu, pe data de 15 noiembrie 2019, de la ora 18:00, la Muzeul Național de Artă al României, Galeria Națională, parter.

Performance-ul Geneză, de Miriam Răducanu, reinterpretat de Mădălina Dan, va fi reluat în cadrul expoziției, la Muzeul Național de Artă al României, Galeria Naţională, parter, pe 15 noiembrie (de la ora 17:00), 16 noiembrie (de la orele 11:00 și 17:00) și 8 decembrie (de la ora 16:00).

Tot în cadrul evenimentelor asociate expoziției 24 de argumente se înscrie seria de ateliere H-ARTA. Este un program educațional care se va derula în perioada noiembrie-decembrie 2019, în cadrul expoziției, la Muzeul Național de Artă al României. Atelierele sunt destinate elevilor și sunt organizate în parteneriat cu Școala Gimnazială Ferdinand I, București, fiind susținute de artistele Mădălina Dan (dans) și Lea Rasovszky (arte vizuale) și de studioBASAR — Cristi Borcan, Alex Axinte (arhitectură).

Cel mai mare târg de carte se deschide miercuri

Au mai rămas doar câteva zile până la debutul celui mai aşteptat eveniment anual din industria cărţii, de un sfert de secol: Târgul Gaudeamus Radio România. Iniţiat şi organizat de postul public de radiodofuziune, Gaudeamus, „cel mai citit târg de carte de la cel mai ascultat radio”, va avea loc în intervalul 20 – 24 noiembrie, în premieră în Pavilionul B2 Romexpo.

Ediția 2019 a Târgului de carte Gaudeamus Radio România din București se va desfășura sub semnul aniversării a 30 de ani de la momentul istoric al Revoluției Române din Decembrie 1989. Organizat anual de Radio România, Gaudeamus reprezintă, de peste 25 de ani, un reper major al peisajului cultural românesc.

Copreşedinţi de onoare ai ediţiei sunt două figuri emblematice ale acelor zile dramatice: poetul şi jurnalistul Mircea Dinescu şi Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti.

Conferinţa de presă care precede deschiderea ediţiei s-a desfăşurat pe 14 noiembrie, la Centrul de Presă al Radio România. Cu acest prilej, Preşedintele Director General al Radio România, Georgică Severin, a ţinut să afirme: „Târgul Gaudeamus Radio România din acest an este un târg profund modificat faţă de ediţiile precedente. Şi o să încep cu însăşi brandul Radio România. În mod oficial, încă de la începutul anului, în toată Caravana Gaudeamus, am introdus acest brand. Pentru că, până la urmă, trebuie să acceptăm o idee: Târgul Gaudeamus este un element fundamental în promovarea cărţii în România, este de departe cel mai mare târg de carte dar, în acelaşi timp, el este un produs al Societăţii Române de Radiodifuziune şi are ca menire să promoveze Radio România. Această structură radiofonică care are în componenţă Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualităţi, posturile teritoriale, Radio România Internaţional şi aşa mai departe. De aceea îngemănarea dintre Radio România şi acest târg de carte nu-mi pare o exagerare, mi se pare o formă profundă prin care noi ne promovăm ca instituţie media şi culturală şi, în acelaşi timp, sprijinim prin activitatea radioului cartea care, trebuie să recunoaştem, este de cele mai multe ori abandonată”.

„Multă lume a crezut, la începutul anilor 90, că lumea nu mai are apetit pentru citit şi pentru carte. Amintiţi-vă că sălile de teatru erau goale, apăruseră televiziunile particulare şi lumea stătea în faţa televizorului. Constat cu bucurie că acum lucrurile stau altfel: tot mai multă lume se întoarce la lectură”, a declarat Mircea Dinescu.

Anvergura și notorietatea evenimentului, oportunitățile de promovare a ofertelor editoriale și uriașul impact asupra publicului – cele mai recente ediții înregistrând peste 125.000 vizitatori – au conferit Târgului Gaudeamus Radio România statutul de vârf al pieței naționale de carte. Peste 8.000 mp de standuri care vor găzdui sute de mii de titluri și aproape 900 de evenimente, lansări și prezentări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri – îi așteaptă pe cei care vor trece pragul târgului în perioada 20 – 24 noiembrie.

Deschiderea oficială a Târgului Gaudeamus Radio România, ediția București 2019, va avea loc miercuri, 20 noiembrie, la ora 12.00, la standul Radio România.

Ca şi la ediţiile precedente, numeroase categorii de public vor avea accesul gratuit: preşcolari, elevi, studenţi, cadre didactice, bibliotecari, profesionişti din domeniile editorial/educaţional, membrii uniunilor de scriitori, jurnalişti, pensionari, persoane cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, grupuri organizate. Pentru vizitatorii care nu se încadrează în aceste categorii, accesul în incintă se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) şi a abonamentelor de intrare (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată şi suportul pentru Tombola GAUDEAMUS.

Programul de vizitare este zilnic între orele 10.00 şi 20.00.

Deschiderea oficială a ediţiei cu numărul 26 a Târgului de carte Gaudeamus Radio România va avea loc miercuri, 20 noiembrie, la ora 12:00, la standul Radio România din incinta evenimentului.

Gaudeamus 2019 în cifre:

– peste 250 de expozanţi, reuniţi în 200 de standuri – un nucleu puternic şi bine definit de edituri româneşti cu tradiţie, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, producători şi distribuitori de jocuri educaţionale, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie, prezente an de an la Gaudeamus, cărora li se adaugă numeroşi participanţi în premieră;

– aproape 900 de evenimente editoriale şi profesionale, care se vor desfăşura la standurile expozanţilor şi în spaţiile special amenajate de către organizator în incintă (Sala Virgil Madgearu şi cele două spaţii de evenimente denumite după doi dintre scriitorii care au avut un rol esenţial în conturarea identităţii acestui proiect: Mircea Nedelciu, unul dintre fondatorii târgului şi Mircea Sântimbreanu, preşedintele de onoare al primelor cinci ediţii).

– peste 8.300 de metri pătraţi de standuri (comparativ cu circa 6.000 la ediţia precedentă), ceea ce reprezintă un record pentru un târg de carte din România.

Programul de vizitare a târgului este zilnic între orele 10:00 şi 20:00.

Accesul publicului în incintă se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) şi a abonamentelor de intrare (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată şi suportul pentru Tombola Gaudeamus. Ca şi la ediţiile precedente însă, numeroase categorii de public, bine reprezentate ca pondere în numărul total de vizitatori, vor beneficia de acces gratuit în incintă: preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, alţi profesionişti din domeniile editorial-educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, grupurile organizate, sunt cei care pot intra în târg fără plata biletului sau a abonamentului, pe baza documentelor specifice fiecărei categorii (dacă este cazul).

Se vorbește despre Al Treilea Război Mondial. Anunț de la un înalt oficial!

Tensiunile mondiale sunt la cote maxime. Un important oficial anunță că Rusia ar putea declanșa al Treilea Război Mondial. Ultimele mutări ale președintelui rus, Vladimir Putin, dezvăluie un plan bine pus la cale pentru a provoca un conflict armat de proporții.

Amenințările din partea Rusiei sunt în continuă creștere, a transmis recent Nick Carter, oficial britanic din Ministerul Apărării, noile „arme” fiind reprezentate de dezinformare și mercenari care pot duce chiar la un război.

Tehnici precum „dezinformarea, subversiunea, manipularea, asasinarea și bineînțeles, folosirea mercenarilor, care sunt ușor de nedeclarat” reprezintă cel mai mare pericol, a declarat Carter într-un interviu pentru BBC, conform The Moscow Times.

„Puteți vedea cum escaladarea (tensiunilor, n.r.) poate fi o posibilitate”, a adăugat Carter.

Rusia ar putea astfel să declanșeze un Al Treilea Război Mondial, consideră oficialul britanic. Secretarul american de Stat Mike Pompeo a declarat că pentru a putea ține piept regimurilor autoritare precum China și Rusia, e nevoie de un efort comun al țărilor din NATO. Londra va găzdui un summit NATO luna viitoare, pentru a marca aniversarea de 70 de ani a Alianței.

Între timp, președintele francez Emmanuel Macron consideră că NATO este „în moarte cerebrală” și a pus la îndoială angajamentele de bază ale alianței, parțial din cauza atitudinii Statelor Unite sub conducerea lui Donald Trump. Carter a declarat că NATO este „o alianță cu extrem de mult succes”, care își schimbă strategiile pentru a combate amenințările.

Comitetul de Informații și Securitate din Parlamentul britanic a întocmit un raport privind presupuse ingerințe ale Rusiei în referendumul din Marea Britanie din 2016, dar prim-ministrul Boris Johnson a blocat publicarea acestuia până după alegeri, programate pentru data de 12 decembrie.

Carter a declarat că nu poate comenta pe acest subiect, dar este de înțeles că oamenii sunt îngrijorați de modul în care dezinformarea poate afecta procesul democratic.

Expozitie Caravaggio & Bernini

Kunsthistorisches Museum,din Viena, le oferă iubitorilor barocului un autentic regal.  Până pe 19 ianuarie 2020, expoziţia Caravaggio&Bernini, reunind aproximativ 70 de opere cu împrumut, alături de colecţia permanentă, revelează universul emoţiei transfigurate, sub mâna celor doi artişti care au bulversat istoria artei.

Cele opt teme ale expoziţiei sunt Meraviglia & stupore; Orrore & Terrribilità; Amore; Visione; Passione & Compassione; Vivacità; Moto & Azione; Scherzo. Complementar operelor lui Michelangelo Merisi da Caravaggio şi ale lui Gian Lorenzo Bernini, spre a ilustra profunda lor influenţă şi a consolida dialogul persuasiv dintre pictură şi sculptură, numeroase pânze ale unor iluştri contemporani s-au aşezat în şarmantă coabitare în cele câteva săli timid luminate de la primul etaj al muzeului vienez. Annibale Carracci, Carlo Saraceni, Guercino, Giuliano Finelli, precum şi Orazio Gentileschi şi celebra sa fiică, Artemisia, sunt câteva referinţe ce croiesc un impresionant fir narativ.

Expunerea generoasă (neprecaută?) şi neaşteptata absenţă a interdicţiei fotografierii sporesc entuziasmul descoperirii unor opere ce au definit splendoarea barocă, începând chiar cu bustul Medusei lui Bernini (c.1638-1648), care întâmpină vizitatorii ce îl pot contempla de la doar câţiva centimetri. Sculptura concentrează frica monstrului în faţa iminenţei morţii – gura deschisă, fruntea încruntată paroxistic şi privirea sublimată în disperare umană. Profilul atins de nobleţe pare să îndemne, însă, la compasiune, iar rafinamentul redării încolăcirii şerpilor asigură o tuşă sumbră încărcată de atracţie estetică. În apropierea bustului, pânza David cu capul lui Goliat (c. 1607), parte din colecţia permanentă a Kunsthistorisches Museum, surprinde momentul triumfului unui David adolescent, cel care îi serveşte lui Caravaggio drept model fiind, foarte posibil, servitorul său, Cecco. Anunţat printr-o subtilă efigie – umbra sabiei proiectată pe gâtul lui David –,  sfârşitul brutal al lui Goliat rămâne imprimat pe chipul descris în cheie naturalistă tipică. Amortizată de graţia lui Cecco, învăluită într-un armonios chiaroscuro, posibila repulsie produsă de apariţia înspăimântătoare face loc uimirii, în faţa dinamicii în care fiecare dintre cele două personaje îşi afirmă dominaţia.

Se presupune că Cecco îi pozează artistului şi în renumitul Sfântul Ioan Botezătorul – Tânăr cu un berbec (1602). Bizara pânză înfăţişând un adolescent cu o privire lubrică, într-o poziţie sfidător de dezinvoltă şi de o nuditate copleşitoare, a fost împrumutată, cu ocazia organizării expoziţiei de la Viena, de la Musei Capitolini. Berbecul pe care braţul băiatului îl cuprinde, cu un aer ostentativ, aparţine unui peisaj bucolic cel puţin aparent lipsit de substanţă mistică. Este posibil, însă, ca el să îl înlocuiască pe Mielul lui Dumnezeu, fiind o aluzie la sacrificiul lui Isaac şi la Patimile lui Hristos. Şi tulburătorul Narcis (1597–1599) a călătorit de la Roma pentru a întregi galeria ce explorează universul lui Caravaggio. Senzualitatea melancolică a tânărului condamnat la solitudine se lasă îmblânzită de farmecul sartorial al modelului şi de misterul delicios transmis de austeritatea cadrului, iar genunchiul dezgolit imprimă echilibrul ce pare să reducă autoritatea chipului dizgraţios al reflexiei. La doar 19 ani, Bernini redă, cu desăvârşire, martiriul Sfântului Sebastian, surprins în momentul extatic al sfârşitului fizic. Legat de trunchiul unui copac, sfântul se supune morţii cu doar aparentă resemnare – dacă trupul se abandonează pentru totdeauna, chipul de o eterică frumuseţe exprimă însuşi sacrificiul christic. Deja străin de deşertăciune, martirul pare să-şi întâmpine, cu nesfârşită dragoste, Creatorul. Geniul polimorf al lui Bernini se dezvăluie şi în remarcabilul autoportret (c. 1638-40) adus de la Galeria Uffizi. Artistul care a schimbat înfăţişarea Romei îşi contemplă spectatorii, exilat în mister, buzele întredeschise aşteptând, poate, rostirea unei întrebări. Tensiune narativă, pasiune, angoasă, repulsie, suferinţă, compasiune şi extaz mistic se însoţesc în dialectica dintre Caravaggio si Bernini, alături de artişti afini, într-o expoziţie care a primit, deja, numeroşi vizitatori şi care, în primăvara anului viitor, va fi găzduită de Rijksmuseum.

„Moştenitorii României muzicale“: la Sala Radio, Imagine Chopin, recital susţinut de pianista Sînziana Mircea şi invitatele ei

Una dintre cele mai îndrăgite pianiste române din tânăra generaţie, pianista Sînziana Mircea, susţine pe 14 noiembrie, la Sala Radio, recitalul Imagine Chopin: un concept inedit care împleteşte lucrări ale binecunoscutului compozitor polonez cu transcripţii pentru pian, chitară şi soprană realizate chiar de solistele concertului, precum şi proiecţii multimedia. Alături de Sînziana Mircea, pe scena Sălii Radio vor urca chitarista Raisa Mihai şi soprana Amalia Lazarciuc; cele trei tinere muziciene sunt profesoare la MuseArt Academy, asociaţia MuseArt fiind organizatoare a întregului proiect “Imagine Chopin” care a constat şi în alte patru recitaluri susţinute în luna octombrie la Londra, Bistriţa, Târgu-Mureş şi Sfântu Gheorghe. Recitalul Imagine Chopin de la Bucureşti, din 14 noiembrie, ora 19.00, Sala Radio, este organizat sub semnul proiectului “Moştenitorii României muzicale” împreună cu Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera, o confirmare pentru statura şi valoarea muzicienelor, dar şi pentru calitatea programului muzical, inedit în peisajul muzical românesc. Sînziana Mircea: „Imagine Chopin” este o invitaţie la imaginaţie, un concept care duce muzica lui Chopin dincolo de dimensiunea obişnuită pentru pian solo şi o aduce în zilele noastre prin ritmuri, asocieri şi efecte inovative. Călătoria începe cu unele dintre cele mai reprezentative piese din creaţia chopiniană, păşind pe urmele valsurilor, nocturnelor, baladelor sau polonezelor în forma originală.

Pianului i se alătură apoi o soprană şi o chitară. Acesta este momentul în care poarta imaginaţiei se deschide către un univers paralel. Preludiul în mi minor pentru pian solo răsună acum într-o formulă camerală inedită, prima noastră transcripţie fiind inspirată din celebra Vocaliză a lui Rahmaninov. Acest trio subliniază fragilitatea fiecărui instrument în parte şi dedică linia melodică vocii umane, cea care l-a inspirat pe Chopin în întreaga sa creaţie pianistică impregnată de elemente de bel-canto. În continuare, Chopin revine printr-o lucrare originală, însă de această dată, un lied: unul dintre „Cântecele poloneze”’ originale compuse de Chopin în limba sa natală, cântate foarte rar pe scenele de concert. Universul compozitorului polonez răsună mai apoi în ritmuri de fandango, prin Variaţiunile ce dau titlul turneului „Imagine Chopin” pe teme din Valsul op. 69 nr. 2, inspirate din creaţia lui Luigi Boccherini. „Revival” este ultima etapă din călătoria noastră pe urmele lui Chopin: Nocturna op. 48 nr. 1 începe printr-un ritm vibrant, cel al Boleroului de Ravel, fiind astfel o împletire între cele două stiluri. În ambele transcripţii realizate împreună cu Raisa Mihai am încercat să împletim timbrul metalic, dar şi efectele de percuţie specifice chitarei cu sonoritatea catifelată, dar puternică a pianului, toate răsunând sub magia muzicii lui Chopin. Aşa ni-l imaginam noi pe Chopin. Voi? Vă aşteptăm la concert! ”

DESPRE ARBITRAJ COMERCIAL, AVANTAJE SI PRACTICI

Despre arbitraj comercial, avantaje si practici

Încă necunoscută pe scară largă în mediul de afaceri și prea puțin utilizată pentru rezolvarea diferendelor, instituția arbitraj comercial este departe de a fi atins potențialul maxim de valorificare / utilizare în practica de business.

Alternativă mai rapidă și mai ieftină decât înaintarea litigiului spre soluționare în fața unei instanțe de judecată, arbitrajul comercial reprezintă și o oportunitate importantă de dezvoltare a perspectivelor de carieră și a orizontului de înțelegere a fenomenelor din mediul de business.

Si tu poti fi Arbitru

“Meseria” de Arbitru este clasificata C.O.R. 243221, dar inca nu exista un standard ocupational.

Intr-o emisiune Televiziunea Canal 33, la care au participat Alin Pop şi Beatrice Onica Jarka, Presedinte si Vicepresedinte Curtea de Arbitraj Ilfov din Bucuresti si, in acelasi timp, Presedinte si Vicepresedinte Istitutul Arbitral Roman, s-a aratat ca:

  • activitatea Curtilor de Arbitraj este tinuta sa respecte normele Codului de Procedura Civila, actualizat 2015, si Legea Camerelor de Comert;
  • legea Camerelor de Comert prevede ca, pentru calitatea de Arbitru, trebuie sa ai minim 8 ani vechime si studii juridice;

De ce sa apelezi la un consultant inainte de a inainta un litigiu catre Curtea de Arbitraj?

Ca si in cazul oricarui alt serviciu legal, exista o multime de principii, reguli si dispozitii ce trebuie respectate, pentru ca cererea ta sa fie aprobata.

In cazul unui proces de arbitraj trebuie sa stii foarte bine care sunt etapele, care sunt principiile si ce presupune solutionarea unui litigiu pe aceasta cale.
Tocmai de aceea, este imperios necesar sa apelezi la un consultant de specialitate, inainte de a emite cererea catre Curtea de Arbitraj.

Trebuie sa stii care iti sunt drepturile si obligatiile.
Iar pentru a fi informat si pe deplin pregatit pentru solutionarea litigiului, este bine sa apelezi la un profesionist.

Secția de votare unde prezența la alegerile prezidenţiale este de 300%

Potrivit datelor oficiale furnizate de Biroul Electoral Central, prezența la vot în stațiunea Păltiniș este de 300%, la ora transmiterii știrii. 80 de turiști au votat aici pe liste suplimentare.

Până la ora transmiterii știrii, din cei 26 de votanți aflați pe listele permanente nu și-a exprimat niciunul dreptul, însă 80 de alegători au votat pe liste suplimentare.

Și în stațiunea Băile Felix prezența este de 157%, 589 de oameni votând pe liste suplimentare.

La polul opus, în localitatea Belin Vale, din județul Covasna, au votat 16 oameni, prezența fiind de 1,45%.

Prezență mică și în Vaslui, acolo unde într-o secție organizată la Șc. Gimnazială Constantin Parfene, au votat 7 oameni.

România, la celebrul Paris Photo 2019

Târgul Internațional de Fotografie de Artă Paris Photo 2019 se va desfășura în perioada 7-10 noiembrie la Grand Palais, în plin centrul Parisului, iar România este reprezentată de Galeria Anca Poterașu prin artistul fotograf Olivia Mihălțianu.

Timp de patru zile, peste 200 de fotografi din 31 de țări își expun lucrările și participă la întâlniri cu publicul colecționar sau amator. Vizitatorii sunt invitați la lansări de cărți în ediții limitate sau rare, la dezbateri sau ședinte de autografe ale celor mai mari artiști contemporani. România este prezentă în acest spațiu celebru al imaginii, ajuns la a 23-a ediție, cu un singur artist fotograf, Olivia Mihălțianu, cu lucrarea „ Cette histoire n’est pas fantastique / Această poveste nu este fantastică”,  curatoriată de Galeria Anca Poterașu din București,  în cadrul celei mai noi secțiuni a evenimentului, „Curiosa”.

Lucrările artistei Olivia Mihălțianu au atras pentru prima oară atenția curatorilor Paris Photo în urma vizionării proiectului acesteia prezentat la NADA, târgul de artă de la Miami din 2018. Anul acesta, în Paris, Olivia Mihălțianu va prezenta o parte dintr-un proiect complex creat și prezentat în timpul rezidenței sale artistice de la FRAC des Pays de la Loire în 2018, parte a expoziției din cadrul Atelierelor Internaționale, ediția a XXXII-a, din anul 2018, intitulată „Manufacturing nature / Naturalizing the synthetic”, curatoare fiind Diana Marincu.

La Paris Photo, Olivia Mihălțianu va expune o selecție de nouă printuri fotografice argentice 40 x 40 cm, cianotipie (proces fotografic specific prin care se obține o imagine negativă pe un fond albastru închis cu linii albe) pe mătase, o instalație de film de 35 mm și o sculptură comisionată artistului Stoyan Dechev. Proiectul „Cette histoire n’est pas fantastique / Această poveste nu este fantastică”, creează o paralelă între altoirea plantelor și montajul de film pornind de la analogia dintre practica de manipulare a țesuturilor plantelor și editarea imaginilor. Instalația identifică și traduce potențialul plastic, expresiv și poetic al acestor alăturări.

„Galeria noastră îi reprezintă pe unii dintre cei mai cunoscuți artiști din domeniul fotografiei, astfel încât prezența la cel mai important eveniment de fotografie din lume este o urmare firească a eforturilor de a organiza expoziții, de a investi în producția și promovarea lucrărilor de artă fotografică”, explică Anca Poterașu, fondatoarea galeriei cu același nume din București. Ea a adăugat că „România este exact acolo unde ar trebui să fie, promovând tinerele talente din domeniul fotografiei, chiar dacă participăm pentru prima dată la Paris Photo”.

Sectorul „Curiosa”este dedicat anul acesta artiștilor emergenți. Osei Bonsu, curatorul secțiunii din această ediție a Paris Photo, a ales să reflecteze asupra relației din ce în ce mai instabilă a imaginii fotografice cu lumea fizică, tangibilă.

Olivia Mihălțianu a studiat artele vizuale la Universitatea de Arte din Bucureşti, unde și trăieşte şi lucrează. Demersul său poate fi pus în relație cu cross-media, fiind orientat spre procesul artistic situat la limita dintre video, film, fotografie, obiect, instalaţie şi performance. Proiectele de lungă durată ale artistei urmăresc aspecte vizuale care vorbesc despre identitatea personală şi viaţa socială în diferite culturi sau situaţii politice şi economice, surprinse în contextul global şi local ca expresii ale sinelui, interpretând subiecte precum rolul jucat de artist în societatea de astăzi, modelele umane arhetipale, re-contextualizarea sau alienarea.

Lucrările artistei au fost prezentate în numeroase expoziții internaționale precum: Anca Poterasu Gallery (2019); Tranzit.ro / București (2019); Musée des civilisations de l’Europe et de la Méditerranée (Mucem), Marseille (2019); Ex-east, The past and present stories of the Romanian avant-garde, Fostul sediu al Partidului Comunist în Paris, clădirea Niemeyer, Franța (2019); Muzeul de Artă Contemporană din Atena (EMST), Grecia (2018);  A III a ediție a Bienalei Mediteraneene, Israel (2017); LOOP, Barcelona (2017); Zigote Press, Cleveland (2014); Secession, Viena (2010) și multe altele. Lucrările sale sunt expuse în importante colecții românești și internaționale.Galeria Anca Poterasu este o galerie axată în principal pe fotografie și pe artă video, fiind o prezență recunoscută în București, dar și pe plan internațional. În Franța, galeria a reprezentat cu succes artiștii români din portofoliul său în cadrul sezonului cultural România-Franța 2019 și în evenimente organizate prin parteneriatele internaționale ale galeriei. Fondată în 2011 în București, galeria reprezintă artiști români importanți: Matei Bejenaru, Decebal Scriba, Doina Simionescu, Irina Botea Bucan, Oana Coșug, Belu-Simion Făinaru, Adelina Ivan, Nicu Ilfoveanu, sau Róbert Köteles, Zoltán Béla și Aurora Király, dar și tineri artiști cum ar fi Iulian Bisericaru, Dragoș Bădiță, Larisa Crunțeanu, Daniel Djamo și, desigur, Olivia Mihălțianu.

În perioada august 2018 – septembrie 2019, Galeria Anca Poterașu a fost invitată de comunitatea de galerii din Spinnerei Leipzig să deschidă un spațiu de proiecte expoziționale. Proiectul ce s-a derulat pe parcursul unui an a suprins plăcut publicul local prin experimentele artistice ale artiștilor români prezentați și prin colaborările internaționale cu istorici și curatori de artă. Programul cultural propus de Galeria Anca Poterașu  în Leipzig s-a bucurat de sprijinul Institutului Cultural Român și a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

În paralel cu participarea la târgul de artă Paris Photo, publicul din București poate viziona expoziția extinsă a proiectului Oliviei Mihălțianu, la Galeria Anca Poterașu în perioada 25 octombrie – 7 decembrie 2019.

Premieră în România, la Sala Radio

ROSSINI, un geniu al operei italiene, a semnat nu mai puțin de 39 de creații lirice – ca Bărbierul din Sevilla sau Cenușăreasa – la 12 ani compunea prima sa operă și la 18 ani asista la prima reprezentație a unei creații semnate de el. Pe lângă operele care l-au făcut celebru, Rossini a creat și câteva partituri de muzică sacră.

Miercuri, 13 noiembrie, ora 19.00, la Sala Radio, Orchestra de Cameră Radio prezintă, pentru prima oară în România, Messa di Gloria de Rossini, sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK, apreciat pentru abordarea repertoriului monumental de acest gen. În 2015, acesta a debutat ca dirijor într-una dintre cele mai cunoscute săli de concerte din lume – Carnegie Hall, New York – cu Messa di Gloria de Puccini, moment urmat de debutul (în 2016) la Teatro San Carlo din Napoli cu Recviemul lui Mozart.

Compusă de Rossini în perioada când se bucura de un mare succes grație operelor sale,  Messa di Gloria a fost interpretată pentru prima oară în 1820, în biserica San Ferdinando din Napoli. Concertul de la Sala Radio cuprinde și uverturi și arii celebre semnate de genialul MOZART, din opere ca Nunta lui Figaro sau Cosi fan tutte.

Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio, dirijat de Ciprian Țuțu. Invitați speciali ai serii vor fi și soliștii vocali ELENA MONTI (soprană), ANTONELA BÂRNAT (mezzosoprană), JUAN DE DIOS MATEOS (tenor), STEFAN von KORCH (tenor) și CĂTĂLIN TOROPOC (bas).

TOUFIC MAATOUK este dirijor al Orchestrei Filarmonicii Libaneze, precum şi Director Artistic al Festivalului Internaţional ”Beirut Chants” şi al stagiunii de muzică de cameră prezentate de Universitatea ”Antonine” din Liban. Se află la conducerea departamentului vocal al Conservatorului Naţional din Liban, fiind, de asemenea, director şi lector la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii ”Antonine”. Este Doctor în Muzicologie, titlu obţinut de la Istituto Pontificio di Musica Sacra din Roma.

A colaborat cu numeroase orchestre precum: Lebanese Philharmonic Orchestra (Liban), Orchestra di San Carlo (Napoli), Orchestra Giovanile Mediterranea (Palermo), Orchestra Roma Sinfonietta (Roma), Orchestra de Cameră Radio (Bucureşti), New England Symphonic Ensemble (New York), Orchestra Los Angeles Sinfonietta (Los Angeles), Saint Petersburg Symphony Orchestra (Rusia), Kiev Symphony Orchestra (Ucraina).

Simbata 9 noiembrie 2019-Lansarea platformei SAHIA VINTAGE

Sâmbătă 9 noiembrie 2019, de la 19:00,  la librăria Humanitas Cișmigiu are loc prezentarea celui mai nou proiect SAHIA VINTAGE: platforma de istorie digitală a filmului documentar produs la studioul Alexandru Sahia în perioada 1950-1990. Platforma Sahia Vintage – deocamdată în versiunea de proiect-pilot – face parte dintr-un demers mai larg de digitizare și accesibilizare a patrimoniului de film documentar asociat acestui studio, început de Asociația One World Romania în 2013.

Demersurile One World Romania de valorificare a patrimoniului cinematografic național și de recuperare a tradiției documentarului românesc s-au materializat până acum în colecția Sahia Vintage, care cuprinde cinci DVD-uri curatoriate tematic în jurul unor selecții din producția studioului Sahia în perioada 1950-1990. Temele DVD-urilor publicate până acum au fost „Documentar, ideologie, viață”, „Muncă”, „Copii”, „Comandă politică” și „Efemere”. În paralel, Festivalul One World Romania a inclus anual un program de filme Sahia proiectate în timpul evenimentului, iar în ultimii ani Asociația One World Romania a organizat proiecții cu noi filme din patrimoniul Sahia în mai multe cartiere bucureștene, licee și universități. O constantă a selecțiilor noastre din producția Sahia a fost atenția acordată nu numai filmelor clasice, recunoscute deja drept cele mai valoroase produse ale studioului de-a lungul celor patru decenii de activitate, ci descoperirea și aducerea în atenția publicului larg și a specialiștilor a unor filme rămase necunoscute, uitate sau aparținând unor categorii considerate până de curând minore, precum filmele educaționale, turistice sau industriale. Platforma Sahia Vintage va include câteva zeci de fragmente de filme produse de Studioul Alexandru Sahia de-a lungul a patru decenii – un prim eșantion reprezentativ de autori, genuri, teme – însoțite de texte care contextualizează  această producție. Construită în versiune bilingvă (română-engleza), platforma propune astfel memorializarea online a fostului studio Alexandru Sahia ca instituție media esențială a României socialiste și deschiderea arhivei Sahia către publicul contemporan, prin crearea unui spațiu online de informare, reflecție și dialog. Lansarea platformei face parte din seria de evenimente Memoria Arhivelor, inițitată de One World Romania, care propune în perioada 29 octombrie-12 noiembrie 2019 o serie de proiecții de filme descoperite de cineaști contemporani în timpul cercetării pentru propriile proiecte cinematografice. Programul proiecțiilor, însoțite de dezbateri cu cineaști și istorici, poate fi consultat aici.

entru următorul eveniment din această serie, vă așteptăm așadar sâmbătă, alături de Adina Brădeanu, cercetătoare și curatoare a platformei, care va prezenta publicului această platformă, împreună cu o parte din echipa proiectului. Vă invităm totodată și la o discuție despre actualitatea unor demersuri de recuperare a unor arhive, împreună cu câțiva invitați, specialiști în domeniu.