In pragul celui de-al 3-lea Razboi Mondial

La fel ca la sfarsitul anilor ’30, economia mondiala se gaseste in acest moment in impas. Iar singura modalitate prin care impasul a fost inlaturat vreodata cu succes a fost un razboi de proportii… Ca si in 1939, beligerantii ar fi in mare parte aceeasi: SUA, Marea Britanie, Germania si Rusia, carora li se adauga China. Desigur, puterile europene vor lupta sub egida UE, iar aliatii se vor unii sub umbrela NATO! Logica spune ca i-am avea pe rusi, de o parte, si pe SUA si UE, de partea cealalta. Desi nu sunt implicate momentan in conflict, Statele Unite nu vor avea nici un motiv sa stea deoparte. Ba chiar ar fi doua de partea implicarii: reconfirmarea SUA ca prima putere mondiala si deci a statutului ei de arbitru si judecator global si nevoia urgenta a unui mijloc de a reporni motoarele si a readuce bunastarea in casele americanilor.

China este singurul participant la acest potential conflict care s-ar gasi in punctul in care ar trebui sa aleaga una dintre parti. Chinezii sunt deja a doua putere mondiala si tintesc catre detronarea Statelor Unite de pe prima treapta. China este un colos din toate punctele de vedere: economic, teritorial si uman. Este greu de crezut ca s-ar alatura de la inceput conflictului, dar la fel de greu de crezut este ca, intr-un final, nu o vor face. China va fi impartita intre afilierea ideologica la Rusia si relatia economica cu puterile occidentale.

China nu are nici un interes sa atace UE sau SUA. Pe produsele tuturor companiilor mari scrie Made in China! Mai putin pe ale celor rusesti. Aceasta tara creste nu datorita exporturilor ci datorita mainii ieftine de munca. Care, incepe sa nu mai fie asa de ieftina… Aceasta atrage investitii straine, iar produsele finite revin din China catre pietele civilizate. In plus, chinezii au deja o mare problema: nu au suficienta mancare cat sa hraneasca peste 1 miliard de oameni. Si ar putea sa o gaseasca la o aruncatura de bat de ei, in granarul rusesc.

In acest caz, s-ar putea ca ideologia sa nu mai conteze. In fond, nici liderii chinezi nu mai sunt atat de comunisti cum erau odata. Ei au transformat tara intr-o masina de facut bani, devenind un partener serios al Occidentului decadent. Probabilitatea ca Rusia si China sa devina aliati este infima. China are sanse mult mai mari sa atinga suprematia mondiala luptand cu armele occidentului (economic), in timp ce singura solutie a Rusiei este forta. Rusia nu va vedea niciodata cu ochi buni o China puternica, la fel cum China stie foarte bine ca rusii sunt aliatii cei mai lipsiti de scrupule. In concluzie, este mult mai probabil sa-i vedem pe chinezi in tabara NATO.

Romania nu are cum sa evite implicarea intr-un astfel de conflict. Suntem parte din NATO, iar asta ne obliga sa ne implicam. Atat cu trupe, daca ni se cere sa megem in teatrele de operatiuni, cat si logistic, punand la dispozitie resursele necesare trupelor Aliantei Nord-Atlantice. In plus, facem parte din Uniunea Europeana, ceea ce ne obliga dublu. Iar in al treilea rand, razboiul s-ar purta chiar la granita noastra si, in cazul in care Marele urs porneste ofensiva, vom fi prima tara care va fi maturata de trupele rusesti…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: