6 tablouri celebre și poveștile din spatele acestora(6)

6. Vincent Van Gogh – Noapte înstelată (1889)

Una dintre cele mai faimoase picturi din lume îi aparține olandezului Vincent Van Gogh. Probabil la fel de faimoasă ca lucrarea însăși este viața lui Van Gogh, marcată de chinurile unui geniu cu probleme psihice.

Desi in timpul vietii sale, Van Gogh a reusit sa vanda doar un singur tablou, Noapte instelata a devenit una dintre cele mai faimoase picturi din intreaga lume. Dar de ce e atat de importanta? Ce face ca aceasta pictura sa fie deosebita? Sa incercam sa elucidam misterul…

Van Gogh a fost un pictor impresionist. Pentru cei ce nu sunt familiari cu termenul, impresionismul s-a dezvoltat in perioada 1867-1886 si se caracterizeaza prin impresiile fugitive asupra unei scene sau a unui moment in defavoarea aspectului stabil al lucrurilor. Lumina, tusele fine de penel, lipsa rigorii si a regulilor stricte, culorile puternice si animate tradeaza o pictura impresionista.

Vincent Van Gogh nu era o persoana perfect sanatoasa. De altfel toti cunoastem foarte bine episodul cu urechea. Motivele exacte pentru care a decis ca ar fi oportun sa renunte la o portiune din urechea sa raman si azi necunoscute. Unele surse afirma ca de vina ar fi fost prietenul sau, Paul Gaugain, pictor celebru de asemenea, care decisese ca nu mai pot locui impreuna pentru ca Van Gogh era dificil de suportat. [1] Alte surse sunt de parere ca logodna fratelui sau, Theo, ar fi generat incidentul.

Dar sa revenim. Tabloul a fost realizat in 1889, pe cand Van Gogh era un pacient al spitalului de boli nervoase din Saint-Remy (unde se internase singur). Desi scena descrisa in tablou pare a fi un rezultat de moment, Van Gogh a pictat-o din memorie. Oricum, parerea lui despre aceasta pictura nu era una deosebita, privind-o mai degraba cu lipsa de consideratie. De altfel, in scrisorile catre fratele sau Theo, le numeste simple studii exagerate.

Sa privim cu atentie structura tabloului:

  1. Cerul noptii este brazdat de nori ondulati, stele ce stralucesc si o semiluna puternic evidentiata. Culorile folosite sunt albastru, galben si verde. Tabloul, oricat de mult ar fi augmentat peisajul, releva o scena cu care poti relationa, pe care o simti familiara. Cerul mentine ochiul privitorului ocupat in labirintul creat in jurul stelelor din nenumarate linii si puncte. Astfel senzatia de dinamism determina o participare activa din partea publicului in timp ce restul factorilor te acapareaza. 2.Se poate observa la poalele dealurilor si un mic oras. Multe case au luminile aprinse. Din nou, acest lucru te apropie si mai mult de peisajul descris datorita dinamismului si vitalitatii pe care o inspira. Centrul oraselului este biserica, care troneaza deasupra celorlalte cladiri, ca un simbol al stabilitatii dar conferind locului un aspect retras. 3.La stanga picturii se poate observa o structura masiva intunecata. Aceasta contribuie la senzatia de izolare. Comparand-o cu restul obiectelor din tablou, structura pare gigantica. Unduindu-se la fel ca norii si cerul, ea ofera senzatia de adancime tabloului. De asemenea reprezenta un element extrem de important deoarece ii ofera privitorului ocazia de a fi parte din tablou: Ce este structura, ce reprezinta? Analiza ei este la latitudinea publicului. Tabloul poarta insa si o semnificatie biblica. Biserica precum nimbul ce inconjoara fiecare stea dar chiar si luna demonstreaza aceasta inclinatie. In plus pe cer sunt 11 stele in total, daca nu ne credeti pe cuvant, luati de numarati. In Geneza 37:9 regasim urmatoarele: “Iosif a mai visat un alt vis, şi l-a istorisit fraţilor săi. El a zis: Am mai visat un vis! Soarele, luna, şi unsprezece stele se aruncau cu faţa la pămînt înaintea mea.” In incercarea de a decripta acest mesaj, o ipoteza se naste. Este posibil ca Van Gogh sa fie precum Iosif. Acesta a incercat toata viata sa sa obtina aprobarea fratilor sai. La fel si Van Gogh s-a straduit din rasputeri sa obtina in timpul vietii sale recunoasterea criticilor. In perioada cind a pictat acest tablou,Van Gogh isi pierduse credinta, dar scria ca mai simte „o groaznica nevoie de – oare pot spune cuvantul – religie. Si atunci mi se intampla sa ies noaptea sa pictez stele. „

Artistul a pictat cerul instelat cu un sentiment teribil in fata maretiei universului. Cerul, luna si stelele sunt inlantuite intr-un ritm unduios. Totusi nu e vorba de o efuziune spontana, planul fiind frumos calculat cu copacii profilati pe fundal, echilibrand compozitia.

In acest peisaj nocturn, compozitia e dominata de cerul instelat. Culorile predominante sunt albastru , galben si verde. La poalele dealurilor ondulate se distinge un oras in care unele case au ferestrele luminate.

Stelele, neobisnuit de mari si de stralucitoare, sunt inconjurate de o aureola si par ca se invart continuu pe firmament. Semiluna degaja o lumina atat de puternica incat poate fi comparata cu soarele.

Spirale de lumina strabat cerul ca niste valuri, dand nastere unor reprezentari extrem de stilizate ale Galaxiei.

Chiparosii salta spre ceruri ca limbile de foc, dar intunecimea lor transmite o senzatie de greutate, astfel ca sentimentul de miscare nu devine coplesitor.

Alaturi de chiparosi, numai biserica se ridica deasupra dealurilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: