Mihail Ivanovici Glinka-Opera’Ruslan şi Ludmila’

Popularitatea uverturii și a altor câtorva fragmente ale amplei partituri au estompat parcă interesul organizatorilor vieții muzicale pentru montarea pe scenă a acestui basm muzical pornind de la textul lui Pușkin.

În peste 165 de ani „Teatrul Mare” din Moscova a pus pe afișul său – se pare – doar 9 producții diferite cu „Ruslan și Ludmila” de Mihail Ivanovici Glinka. Câteva dintre ele au fost gravate în integrale discografice (trei fiind considerate importante stilistic) care evocă autenticitatea virtuților muzicale romantice ale acestui autentic port-drapel al Școlii Naționale Ruse.

Versiunea dirijorală a lui Yuri Simonov datează din 1979, când „cel mai tânăr șef de orchestră numit vreo dată la Balşoi” (așa cum îl anunța presa cu un deceniu înainte, pe când avea doar 28 de ani) acumulase deja experiență ca director muzical al uneia dintre cele mai prestigioase instituții de operă și balet ale Europei. (Simonov a ocupat acest post 15 ani, începând din 1970.)

Sub bagheta sa au evoluat atunci – alături de excelenta orchestră și remarcabilul cor ale faimosului teatru moscovit – soprana de coloratură Bela Rudenko (cu multă virtuozitate, în maniera lirică specifică a școlii sovietice a vremii), basul Evgheny Nesterenko (cu a sa robustețe vocală legendară), mezzosoprana Tamara Siniavskaia (voce laureată cu aur la Concursul Internațional „Ceaikovski” întrupându-l pe prințul Ratmir), Boris Morozov (foarte apreciat în rolurile de bas buf ale repertoriului rus), alte nume cunoscute ale scenei lirice sovietice.

De mai bine de două decenii Moscova a oferit lumii muzicale „o adaptare” contemporană a partiturii lui Glinka, purtată în turneu și în alte orașe din Rusia și dincolo de hotarele sale. https://www.youtube.com/watch?v=r-NDks9cunU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: