SF Politic 81-Mafia din teatrul românesc joacă la două capete

Acum că vine cometa peste noi și se schimbă axa magnetică într-o clipită, se fac dezvăluiri catastrofale pentru lumea artistică, ah, ce lume plină de intrigi, de afaceri oneroase, de cacialmale, de furtișaguri, de aplomb ticăloșit, de combinații și stratageme de supraviețuire sau de îmbogățire, strigă Pompilescu, văr bun cu Pupincescu, cumătru cu Bărbierescu, vezi bine, cu legături oculte în lumea teatrului românesc, ei toți, laolaltă.

Pupincescu ne spune niște chestii de ne stă mintea-n loc de spectatori aiuriți care suntem. Regizorul cutare împarte onorariul pe din două cu directorul de teatru, așa pe din dos, să nu afle poporanul adormit, spectatorul păcălit. Regizorul se urcă pe scenă, trage actorul de urechi și-i zice în toate felurile, lui, actorului. Ai putea fi oricine, orice, nu, îți place ideea asta, e ca și cum te-ai ascunde de noi, de ceilalți, te-ai ascunde de tine însuți?! Ai putea fi un filozof de renume sau doar un filozof de provincie, profesor de provincie, complexat, cu dureri de rinichi, puțin fornăit, da, cu nasul tău borcănat înfundat, cumva timid, visător, ramolit sau, de ce nu, pe deplin încrezător, ai putea fi o actriță celebră.

Ai putea fi un vatman din Viena, ah, Viena cea plină de valsuri! Ai putea fi căpitan de vas sau poate un naufragiat. Ai putea fi un dinozaur pus pe rele. Sau poate un pește frumos colorat. Ai putea fi vânzătoare de flori în Piața Matache. Ai putea fi un actor celebru. Ai putea fi un fotbalist iubit de milioane de suporteri, gata, gata să dai golul vieții tale, să marchezi magistral, să ridici tribunele în picioare, ce nebunie nebună. Ai putea fi Elvis sau Stalin sau Mata Hari sau Bon Jovi sau Umberto Eco sau Soliman Magnificul sau Fidel Castro sau Angela Merkel sau Chaplin sau Papa Pius al II-lea sau Ivan Cel Groaznic sau Jules Verne sau Rambo sau Superman! Ai putea fi un nimeni. Tu chiar crezi că știi cine ești? Tu de colo! Da, tu! Stai acolo pe trotuarul vălurit, calcinat de soare, și te crezi cineva. Dar dacă ești extraterestru? Tocmai ai coborât din OZN și te dai extraterestru. Un extraterestru de vază care știe multe că le vede prin binoclul cosmic dar nu spune. Adică tu ești cineva important, vezi bine. Ai o istorie. Ai o biografie, ai luat premiul cu coroniță, ai avut o iubită, un iubit. Ai scris poezii. Ai lucrat într-o companie interstelară, sigur, sigur. Ei bine, ai aplomb, ești o existență anume.

Tocmai ai terminat de scris un roman bestial, da, va fi un roman de succes, o piesă de teatru bestială, o să rupi gura târgului, praf îi faci pe toți! Dar vezi, noi te animăm, noi îți dăm viață, strigă regizorii pe un ton amenințător. N-ai aflat până acum? Tu privești spre noi, vezi, ne vezi? Suntem întrupați cu toții în acest albatros maiestuos care planează peste oraș, ne-am cuibărit în aceste aripi, fâl, fâl, eah. Noi suntem fundamentul artistic. Noi suntem sensul. Noi suntem tot ceea ce este. Sigur, sigur, nu crezi. O să te duci la doctorul companiei să-i spui că auzi voci, da, da, auzi mereu niște voci.

Tu nu spui, aud, vocile! Actorul clipește des, știe el toate șmecheriile din teatrul românesc dar își ține gura, așa, pe din dosul scenei se petrec lucruri cumplite, ssst, nu le zice nimeni, de frică, nici măcar pe Twitter, e un fel de tăcere generală, un fel de aprobare generală, un fel de legământ artistic, directorii de teatru sunt mari și tari, au pile politice și tot felul zbenguieli financiare departe de ochii lumii, nimeni nu are curaj să vină la rampă, să ne zică adevărul, să-și joace rolul vieții lui, ce să mai vorbim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: