SF Politic 72-Lecția de istorie din Piața Chibrit însuflețește poporul

Suntem grămadă-n Piața Chibrit, Nea Mitică, vatmanul, ne dădăcește, istoricește vorbind. Să vedem cum stau lucrurile, de fapt. În 1920, polonezii ocupă, fulgerător, Kievul. Peste câteva zeci de ani, firme germane livrează lui Saddam, piese de tun. Înainte să părăsească fotoliul de prim ministru, Blair se duce şi se pupă cu Ghadafi.

1848 a însemnat dezordine statală, avânt revoluţionar, răzbel. De ce? În 1916, alt răzbel, pe poziţii cu latrine în noroi şi poteci de scânduri şi fraternizări de neînţeles, între inamici. Ce rol are pentru Marea Finanţă, Transilvania asta a noastră, săraca, Transilvania?! Transilvania e jucată la ruletă după cum îi vine cheful unuia sau altuia. Noi ne aruncăm orbeşte în istorie, crezând c-o apărăm dar de fapt nu ştim s-o apărăm.

Ne-au luat-o când au vrut, nici nu le-a păsat de noi. Noi? Am dat-o fără să tragem un foc de armă. Nu ne-am bătut pentru Transilvania decât târziu. Ne-a luat valul războiului şi ne-a aruncat peste Transilvania, am eliberat-o, chipurile. Sminteala popoarelor mici e tocmai frica asta de a nu fi înjumătăţite, hăcuite iar ele, săracele, chiar sunt hăcuite într-un fel sau altul. Războaiele Europei o dovedesc. Au fost mii de războaie în Europa de la începuturile timpurilor. Acum, China e direct interesată de ceea ce se întâmplă în Europa şi în USA şi în Rusia.

Poate şi în Africa. Dintr-odată, Transilvania devine extrem de importantă pentru Marea Finanţă. Filozofic vorbind e o procesualitate extrem de importantă, o placă turnantă Est-Vest.

Intrând cu toţii în Era Complexităţii, descoperim de fapt, mulţi dintre noi, că nu mai înţelegem nimic. Noi trăim într-o Naivitate Exemplară, noi, românii. Un român adevărat nu e măscărici, e TRAGIC. Românii au ca profunzime Tragicul. Transilvania are o magie a ei, China a pus ochii pe ea, oricât ar părea de incredibil. Mişcarea forţei de muncă chineze seamănă cu mişcările unei armate vălurite.

Dar noi nu luăm seama. Transilvania va fi jucată iar la ruletă, dar noi vom fi plecaţi la cules căpşuni. Ați priceput, frate? Noi, da, da, zicem noi însuflețiți, așa, de formă, da’ când pornești tramvaiul, nea Mitică, zău așa, că începe meciul la televizor!?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: