SF Politic 38-Franta a luat-o razna

François Villon, președintele Partidului Socialist Francez, Honore de Balzac, președintele Partidului Liberal Francez și Jean Jacques Rousseau, președintele Partidului Ecologist Francez, Arthur Rimbaud, Președintele Partidului Pacifist Francez, pe deplin îngrijorați, stau la o cafea pe malul Senei. Lucrurile sunt clare, Franța a pierdut Vietnamul și Algeria, dar Brexitul i-ar da niște speranțe. Noi am descoperit ideea de stat-națiune, spune Francois Viilon. Se cheamă că Franța are viziune politică globală, nu?! Da, e posibil, spune Balzac răsuflând greu.

Dar Emmanuel Macron face greșeli uriașe. El dă astfel posibilitatea Germaniei să aspire iar la rolul de primă națiune în Europa. E clar că așa e, întărește Jean Jacques Rousseau trăgând dintr-un trabuc adus din Cuba. Franța a devenit frivolă, arogantă și pătimașă! Exact ce nu ne trebuie! Dacă China se fărâmițează, atunci putem spera din nou la supremație acum că America e acoperită de ape iar Rusia s-a făcut țăndări. În mod clar, Franța a luat-o razna. Chiar și Austria ne poate învinge într-o confruntare armată. Vremea lui Napoleon s-a dus. Hai să fim serioși, Napoleon a stâlcit-o rău de tot în Rusia. E drept, nu putem uita asta. Dar ce spuneți de Balcani? Putem să controlăm lucrurile în Balcani dar trebuie să facem o înțelegere cu Germania. Nu putem face înțelegerea asta dacă Emmanuel Macron o ține pe-a lui. Bine, dar chestiunea asta cu oceanul planetar nu ne va afecta și pe noi?

Nu ne afectează pentru că suntem sub un clopot magnetic care s-a născut nu se știe cum chiar în zona noastră. Aha, atunci Emmanuel Macron trebuie să se domolească. Păi nu-i așa! Trebuie să facem alegeri anticipate și să schimbăm structura parlamentului. Gata cu clanul lui Le Pen, gata cu leniniștii lui Pascal, gata cu oculții lui Jean de Molay, gata cu Emmanuel Macron! E timpul să devenim realiști și pragmatici. E cald. Pe Sena trec balene vorbitoare, un grup de marțieni bate la ușa guvernului francez în căutare de lucru, un OZN ieșit dintr-o gaură de vierme încearcă din răsputeri să schimbe raportul de forțe în America de Sud. Dar Mexicul? Dar Egiptul? Oh, mai vorbim și mâine.

De ce să vorbim mâine, mâine s-ar putea să fie prea târziu! Lasă, dragă Jean Jacques Rousseau, nu te agita, avem timp berechet, Rusia e în derivă, Europa de Est joacă la două capete ca întotdeauna, Churchill se ceartă cu Ben Johnson. Ai dreptate, dragă, așa e, lumea stă să dea în clocot, dar deocamdată fierbe la foc mic! Deocamdată vă invit la o călătorie cu balonul, vreme de cinci săptămâni! Aha, am auzit și eu, bravo lui Julesc Verne că s-a gândit la o așa de teribilă croazieră aeronautică! Mă prind și eu, strigă entuziasmat François Villon, am niște afaceri cu armament în nordul Africii, pe seară!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: