Antonello da Messina – Crucifixion, Muzeul National Brukenthal

Antonello da Mesina, propriu-zis Antonello di Giovanni di Antonio (* 1430 – februarie 1479) a fost un pictor italian din Sicilia din perioada renasterii italiene. Lucrarile lui arata influentele puernice din pictura olandeza timpurie si, neobisnuit pentru un pictor din nordul Italiei, a avut influenta asupra artei din nord, in special a celei din Venetia.

Antonello da Messina – The Palermo Annunciation

Antonello s-a nascut la Messina in jurul anilor 1429-1431, fiul lui Giovanni de Antonio Mazonus si al Garitei (Margherita). Si-a facut ucenicia probabil in orasul sau natal si in Palermo.

In jurul anilor 1450, conform unei scrisori din 1524 a umanistului napolitan Pietro Summonte,  Antonello a fost elevul pictorului Niccolò Colantonio la Neapole, unul dintre cele mai active centre ale artei renascentiste.

Antonello da Messina – Madonna Salting

Prin 1455 a pictat CRUCIFIXUL din SIBIU, inspirat de Calvaria flamanda si care se afla in Muzeul de Artǎ din Bucuresti.In acelasi an a pictat  Crucifixul aflat in Royal Muzeul Regal din Antwerp.

Antonello da Messina – Salvator Mundi

A murit la Messina in 1479: testamentul sau dateaza din luna februarie a acelui an, iar documentele arata ca peste doua luni nu mai era in viata.Unele dintre lucrarile lui au ramas neterminate, insa au fost finisate de Jacobello, fiul sau.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: