Agnolo Bronzino-pictor Manierist

Lucrezia Panciatichi de Agnolo Bronzino (ca. 1540)

Agnolo di Cosimo di Mariano sau Agnolo Tori, (n. 17 noiembrie1503, Monticelli (Florența) – d. 23 noiembrie1572, Florența) a fost un pictor italian, reprezentant al stilului manierism. Bronzino a pictat mai ales fresce, picturi de altar, sau alegorice și cu teme din mitologie. Însă el a pictat și portrete, pictorul era un om învățat, membru al Academiei din Florența, care a cunoscut autori ca Dante, Pietro Bembo  sau Petrarca. Vasari îl descrie pe Bronzino ca un om blajin care era un prieten gata de ajutor și plăcut în societate.


Cappella di Eleonora da Toledo

Stilul „Manierism”

Manierism

Manierism (ital.: maniera = stil, manieră), termen care caracterizează stilul artistic între apogeul Renașterii și începuturile stilului baroc și ale Clasicismului, dezvoltat în Italia începând aprox. cu anul 1520. Sfârșitul manierismului este apreciat de diverși istorici ai artei între anii 1580 și 1650.

La început simbol al unei rupturi cu obiectivele Renașterii, manierismul desena o decadență în contradicție cu idealurile de armonie ale generațiilor anterioare. În zilele noastre, manierismul apare mai de grabă ca o continuare a căutărilor și realizărilor artiștilor reprezentativi ai Renașterii.


Genesis, Marea Roșie traversată de israeliți

Andrea Doria ca Neptun

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: