Carol Quintul (1500-1558)-primul HABSBURG

1500 La 24 februarie, in Gent (Gand), Belgia, s-a nascut Carol Quintul. Carol a fost cel mai mare conducator al Europei, dupa Carol cel Mare. In calitate de imparat al Sfantului Imperiu Roman si rege al Spaniei, acest monarh din dinastia de Habsburg a condus primul imperiu „in care soarele nu apunea niciodata” – Europa, Africa de Nord, America spaniola si Orientul Indepartat. Cea mai mare realizare a sa a fost sa pastreze acest vast imperiu cu teritorii separate pentru mai bine de patruzeci de ani, in ciuda unei adversitati crescande a protestantilor, a ostilitatii franceze, a antagonismului papal si a incursiunilor islamice.

Carol Quintul a mostenit regatul Austriei si pe cel al Burgundiei. A fost crescut de matusa sa, Margareta de Austria, pe teritoriul Belgiei de astazi; tutorele sau a fost Adrian de Utrecht, un teolog care mai tarziu avea sa devina papa.

1516 Si-a inceput domnia sub titulatura de Carol I al Spaniei, si din acel moment viata lui a fost o calatorie perpetua. S-a dus pentru prima data in Spania.

1518 Doi ani mai tarziu este incoronat rege al Germaniei si imparat al Sfantului Imperiu Roman.

Disputele teritoriale cu Franta care priveau suprematia asupra Burgundiei si Italiei au dominat cea mai mare parte a domniei lui Carol, implicandu-l in cinci razboaie. Carol a socat o intreaga Europa, cand si-a condus armatele spaniole si germane impotriva aliatului Frantei, Papa Clement al VII-lea.

1529 Pacea de la Cambrai a statuat un compromis: Carol a renuntat la Burgundia, iar Francisc I a renuntat la Milano si la Neapole. Pacea a fost incheiata cu ajutorul papei care l-a incoronat pe Carol la Bologna ca imparat al Sfantului Imperiu Roman.

Razboinica Turcie islamica, condusa de Soliman Magnificul, reprezinta o amenintare majora la adresa imperiului lui Carol, asa ca acesta s-a angajat in batalia impotriva Imperiului Otoman atat pe uscat, cat si pe mare.

1530 A trimis o armata sa apere Viena impotriva unei posibile invazii turcesti si si-a trimis flotele pentru a cuceri Tunisia si Algeria.

Carol a incercat sa-si asigure succesiunea la tron, pregatind casatoria  fiului sau Filip cu regina Maria I a Angliei, dar englezii au refuzat sa-l incoroneze pe Filip, iar  Maria nu putea avea copii.

1555 Intr-un discurs tinut la Bruxelles, Carol si-a anuntat decizia de a abdica si de a-l lasa domniile sale din Tarile de Jos, Spania si din India, fiul sau Filip si coroana imperiala, fratele sau Ferdinand. Incercarile sale de a ajunge la o unitate universala esuasera. Imperiul pe care il tinuse inchegat pentru mai bine de patru decenii se destrama acum.

1558 Suferind de guta si de insomnie, Carol a plecat spre Spania insotit de doua dintre surorile lui si a murit la palatul sau din Yuste, in Extremadura, in vestul Spaniei.

Carol a fost un mare protector al artelor. A comandat artistului italian Tiziano mai multe portrete, a ridicat artistului o pensula de pe podea, un gest extraordinar pentru un monarh din vremea aceea [Brian Mooney, 2008].

Un gând despre „Carol Quintul (1500-1558)-primul HABSBURG

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: