Stilul Baroc

Arta barocă a reprezentat o artă renascentisă dusă la extreme în care au domnit pornirile sentimentale, tulburările spirituale și religioase.O perioadă îndelungată, termenul „baroc” desemnând arta secolului XVII a fost a folosit cu sens peiorativ. Criticii care au etichetat astfel arta și muzica ce au urmat Renașterii târzii, au urmărit să le denigreze pe acestea și să le conceapă drept o reacție la frumusețea, proporționalitatea și calmul ce au fost introduse anterior. Toate manifestările acestui curent sunt atât de controversate încât unii îi recunosc existența, iar alții o neagă. Burckhardt notează în „Der Cicerone” că barocul vorbește același limbaj cu Renașterea, dar într-un dialect sălbatic. Arta barocă a reprezentat o artă renascentisă dusă la extreme în care au domnit pornirile sentimentale, tulburările spirituale și religioase.

Caracteristicile cladirilor baroce

Arhitectii perioadei baroce au inteles cladirile precum mase pe care le puteau modela conform anumitor cerinte – imagineaza-ti o bila din plastilina pe care o modelezi cu palmele. Daca arhitectul renascentist contura cladirile cu linii trasate de un creion pe foaie, arhitectul baroc abordeaza cladirea precum o sculptura masiva.

Conceptul a dus la respingerea planurilor simple, elementare preferate de arhitectii Renasterii. Cladirile baroce aveau design-uri complexe, bogate si dinamice, legate de conceptual prin care constructia nu insemna totalitatea mai multor elemente distincte, ci modelarea, prin forme si contururi, unei mase unitare. Daca Renasterea avea planuri patrate, circulare si in forma de cruce cu laturile egale, barocul a introdus forme gemoetrice complexe, ovale si elipsoidale.

Biserica Sfintei Cruci-Florenta

In conceptia comuna, barocul este asimilat cu ornamentele foarte elaborate sau supra-elaborate. Ornamentele sunt intradevar caracteristica stilului baroc, dar nu si cea mai importanta. Barocul nu trebuie confundat cu Rococo, termen folosit pentru o extensie mai delicata a barocului, folosita mai mult in Franta, sudul Germaniei si Austria secolului 18. Barocul apare in cladirile religioase, pe cand Rococo in cele seculare. Exista puncte comune intre cele doua si putem intalni chiar si cladiri construite in stil baroc si cu interioare Rococo.b

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: